OOOH! Kijk daar! Het Avontuur.

“ Onverzadigbare behoefte aan verkenning ligt aan de basis van de menselijke vooruitgang.”  schreef Célestin Freinet.

Op onze school kan een kind iedere dag verwonderd zijn. Verwonderd over een kriebelbeestje, verwonderd over een zeepbel, over een vliegtuig, over een schroevendraaier of een fiets, mensen in Afrika of zichzelf, verwonderd over de wereld, over ZIJN / HAAR wereld.

Ontdekken

Vanuit de verwondering gaan kinderen op ontdekking. Hun belevenissen, ervaringen, emoties en verhalen zijn het uitgangspunt voor onderzoekjes en mini-projecten. Zelfs de allerkleinsten gaan op onderzoek uit. En stilaan groeien ze naar meer en meer zelfstandigheid. Kinderen leren waar ze sterk in zijn. Ieder kind heeft een eigen groeitraject. Daarbij worden de leerplandoelen van het GO! nauwlettend in het oog gehouden. Wij bieden kwalitatief onderwijs waarbij de ontwikkeling van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en persoonlijke capaciteiten een sterke basis vormen voor levenslang leren.

Ouders spelen uiteraard een niet te miskennen rol in de begeleiding van dit proces. Leren eindigt niet aan de schoolpoort. Wees ook verwonderd over wat uw kind mee naar huis brengt. Zo stimuleert u leergierigheid en daadkracht.

Het Avonturenteam is, net als haar kinderen, nog iedere dag verwonderd over wat er leeft en groeit in de klassen, in de school. Leerkracht zijn is een doorlopend groeiproces, een Avontuur.

Ontmoeten

Een Avontuur, dat beleef je nooit alleen. Onderzoeken, leren, spelen, vieren, praten, … dat doen we samen. Elkaar echt ontmoeten is verrijkend. We leren van elkaar. Respect is daarbij een kernwoord. Er is veel aandacht voor praten, maar vooral voor echt luisteren naar elkaar.

Kinderen ontmoeten elkaar en leerkrachten voortdurend. Ook met de ouders maken wij SAMEN school. Ouders zijn meer dan welkom om actief te participeren.

Open communicatie en samenwerking maakt onze school tot wat ze is. Elk constructief idee is mogelijk het begin van een nieuwe groeispurt.

Origineel

Ieder kind is in zijn originaliteit het begin van iets nieuw. Elk met zijn of haar originele karakter en ideeën. Daarom werken we rond talenten, ieders eigen specifieke talenten. We bieden een originele leeromgeving: een moderne school met een natuurlijke speelplaats waar ruimte is voor ieder talent. Originaliteit uit zich ook in creativiteit. In de klassen en tijdens klasoverschrijdende ateliers wordt hier nadrukkelijk aandacht aan besteed. Onze schoolmascottes, Aafje en Tuur, zijn niet meer weg te denken en dragen op hun eigen ludieke manier een steentje bij tot het groeiproces van onze kinderen.

Als Freinetschool onderscheiden we ons uiteraard van reguliere scholen, door de  oorspronkelijke technieken van Freinet op een eigentijdse manier toe te passen. Ouders (en kinderen) kunnen  steeds gaan neuzen in de klasboeken om te weten wat er leeft in de klassen.

Hartelijk

Voel u dus vooral hartelijk welkom in Het Avontuur, wie u ook bent. Als ouder kan u uw kind afzetten en weer ophalen in de klas, waar de klasleerkracht steeds klaarstaat indien u vragen of ideeën heeft.

De klassen zijn gezellig en huiselijk. De kinderen dragen pantoffels en eten hun boterhammen in de klas met hun eigen groep. Een jarige, dat vieren we samen met fruitsla of een stukje (zelfgebakken) cake. Wij willen dat uw kind zich thuis voelt in onze school en u natuurlijk ook.

Uiteindelijk is Het Avontuur ook voor ons, een stukje thuiskomen.

buitenklas
kampen bouwen