november lw 6

Constructies

Alan en Ahmed hebben een onderzoekje gedaan over constructies. We vonden dit in de klas heel interessant om ook iets mee te doen. Dus hebben we enkele lessen techniek hierover gedaan. Hieronder een klein verslagje van Ward:

We moesten een constructie maken met spekjes en satéstokjes. We moesten een zo hoog mogelijke constructie maken, maar hij moest ook stevig zijn. Want op die constructie moest een kleine wereldbol kunnen staan. We hebben ook een brug gebouwd van papier. Je moest weer een zo lang mogelijke brug maken maar ook stevig genoeg. Want deze brug moest een woordenboek kunnen dragen.

Fluoweek

We hadden een fluoweek. Iedereen moest in fluo naar school komen. Maar in onze klas waren er niet heel veel kinderen die een fluovestje droegen. We moesten niet gewoon elke dag fluo dragen, er waren ook elke dag opdrachten. We hadden bijvoorbeeld een verkeersquiz en LW5 en 6 wonnen de quiz. Op vrijdag hadden we een fluofuif, dat is een klein feestje met marshmallows en ballonnen en iedereen droeg een fluovestje. Onze juf zette muziek op en pakte een stok voor limbo. Het was een leuke dag.

Abdu 

17 november

We zijn met leerweg 4, 5 en 6 naar het Gallo-Romeins museum geweest in Tongeren. Amai wat een naam! Maar het Gallo-Romeins museum (laten we het vanaf nu het G-R-M noemen) is dus een museum over de oudheid en de prehistorie. Wij leerden vooral over de Galliërs of Eburonen en hun hoofd Ambiorix. We werden in groepen verdeeld en elke groep kreeg een gids die ons een rondleiding met veel uitleg gaf. We leerden dat Tongeren heel belangrijk voor de Romeinen was omdat het heel vruchtbaar was en goed gelegen lag. Je moet weten dat de Romeinen niet heel de wereld hebben veroverd dus er was nog altijd verdediging nodig en al die soldaten aan de rand van het Romeinse Rijk hadden eten nodig. Ook leerden we veel over hoe de mensen in die tijd leefden. Om alles af te ronden hebben we nog een soort monopolie gespeeld. Dit was een spel met veel vragen over alles wat we in het G-R-M gezien hadden.

Jules

Schaatsen

Op 23 november zijn we gaan schaatsen samen met leerweg 2. We zijn met de bus naar de schaatsbaan in Wilrijk gegaan en hebben daar enkele uurtjes geschaatst. De eerste voorzichtige stappen op het ijs namen al snel plaats voor sprintjes om ter snelste en tikkertje op het ijs. Alleen maar lachende gezichtjes op het ijs. Het was een leuke dag!

JAM

Het is de tweede keer dat we meedoen aan het JAM-project. Dit is een kunstproject voor lagere scholen. Dit jaar hebben we voor JAM een rap gemaakt. Dat was echt leuk. We moesten in groepjes werken. Elke groepje moest een deel van de rap schrijven, zoals bijvoorbeeld het refrein of de talenten van de klas. We werkten enkele dagen aan de rap. Het schrijven was wel moeilijk, maar ook wel leuk! Nadien moesten we er één rap van maken. Dus iedereen ging in de kring zitten en zijn deel van de rap zingen/rappen. Dat was niet gemakkelijk en we hebben het heel vaak opnieuw moeten doen. Uiteindelijk werd het een leuke rap en hebben we deze doorgestuurd naar de organisatoren van het kunstproject.

Lara

Happy

Jarigen van de maand:

Ayoub

Jules

24 november

Dirk van de firma Eneco is bij ons op school langsgeweest. Dirk heeft les gegeven over energie. We leerden wat fossiele brandstoffen zijn en wat duurzame energie is. Energie is overal aanwezig. We deden ook enkele proefjes en volgens Dirk zouden we in België in 2030 alleen maar duurzame energie meer gebruiken. Iedereen zou rijden met elektrische auto’s. afwachten wat de toekomst brengt, maar we zijn allemaal wel overtuigd dat we spaarzaam moeten omgaan met de huidige energie. Doof dus steeds de lichten als je een kamer verlaat en zet de verwarming een graadje lager.

RAYA

Op dinsdag 28 november zijn we naar een speciaal theater gegaan, genaamd “Raya”. Het werd helemaal gespeeld door poppen. Het hoofdpersonage Raya is een van de poppen, maar zij is anders want zij heeft groen haar! Dat vinden de andere heel raar dus willen ze haar weg. Het verhaal gaat er over dat ze met haar vriendin Nana haar ouders gaat zoeken. Zij zijn lang geleden al uit het dorp verbannen omwille van hun groen haar. Op haar zoektocht komt ze nog veel andere mensen tegen bv. Hadanla het getekende krantenmannetje en de conducteur van een soort spooktrein. Het was heel leuk en ook spannend, als je tijd hebt moet je maar eens gaan kijken.

Sete

 

raya