september bijtjes

Project 'kledij':

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmachine.
Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmachine.

Wat doen we met onze kleren die vies zijn? Ze worden gewassen in de wasmachine. We gaan op school op zoek naar een wasmachine en steken een wasje in. Wanneer de was weer schoon is hangen we alles te drogen aan het wasrek. Ook in de poppenhoek gaan we aan de slag met het strijkijzer om de poppenkleren kreukvrij te krijgen.

De kinderen zijn gefascineerd door sluitingen en texturen. We ontdekken verschillende stofjes en zoeken de juiste bij elkaar. Sluitingen proberen we te openen en/of te sluiten. De rits van onze eigen jas sluiten is nog moeilijk, maar aan de hand van een versje en opeenvolgende bewegingen leren we wel om onze jas zelfstandig aan te doen. Bijna iedereen kan het!

We voorzien onze magnetische mannetjes van een outfit en houden voor de eerste keer een opendeurtje met de vlinders en visjes.

Liedje: de wasmachine

Versje: ik leg mijn jasje neer

 

Project 'de brandweer':

Tuuta tuuta, daar komt de brandweerwagen!

Hoe ziet een brandweerwagen eruit en welke attributen hebben de brandweermannen nodig om het vuur te bestrijden? In onze winkel kunnen we alles terug vinden om een echte brandweerman/vrouw te worden. De huishoek staat in brand, blussen maar! Via de walkietalkie geven we de juiste informatie door aan de hulpdiensten.

We maken constructies met buizen en spelen met de lego van Bàlint.

We leren een ladder beklimmen om poezen uit de boom te kunnen redden en leren enkele belangrijke pictogrammen/symbolen kennen. Samen voeren we een evacuatieoefening uit zodat we weten wat te doen, moest er ooit ergens brand uitbreken.

Liedje: de brandweermannen

Versje: (Bram) de brandweerman

Techniek: kleuren mengen onder vershoudfolie